“Zodra ik hier woon, kom ik wat leven in de brouwerij brengen”

– Peter van Oosterhout –

We schuiven aan bij Peter, 71 jaar (maar absoluut niet te zien), die aan een borreltje zit met zijn vrouw en medebewoners van ’t Houwke. Peter is getrouwd en woont al zijn hele leven in Breda. Hij is opgegroeid in het Ginneken. Op dit moment woont hij ook in Heusdenhout, maar morgen krijgt hij de sleutel van zijn nieuwe woning in De Grote Houw. Zijn verwachtingen hierover zijn dat hij wel kleiner zal gaan wonen en zich hier even voor moet aanpassen. De reden van de verhuizing is voornamelijk voor zijn vrouw, die extra hulp kan gebruiken. Het feit dat de woning goedkoper is speelt ook mee.

Peter gaat er vanuit dat hij in deze nieuwe woning oud zal worden. Op dit moment hebben hij en zijn vrouw geen extra hulp, maar in de toekomst is dit mogelijk. Peter is nog erg actief en vind dit dan ook heel belangrijk. Zijn dochter woont vlakbij, maar zijn zoon woont met zijn gezin in Engeland. Peter bezoekt Engeland regelmatig en combineert dit met zijn grote hobby: antiek verzamelen en doorverkopen. Hiervoor reist hij ook naar Frankrijk.

Veertig jaar lang heeft hij in het leger gezeten en hierdoor heeft hij gelukkig een goed pensioen. Hij geeft aan dat het voor veel mensen ook lastig rondkomen zal zijn, omdat wonen met alleen een AOW lastig kan zijn. Je moet dan toch op de centjes letten.

Peter vindt het gezellig om beneden in dagcentrum ’t Houwke te komen. “Er wordt eigenlijk zat gedaan voor ouderen, maar men profiteert er lang niet altijd van.” Het is overigens ook jammer dat op zondag ’t Houwke gesloten is. Dit heeft helaas met een gebrek aan vrijwilligers te maken. Het liefst zou Peter dan ook zien dat alle bewoners van De Grote Houw regelmatig beneden hun gezicht komen laten zien. “Op die manier komt er nog meer sfeer en dat zou prettig zijn. Het is zonde om alleen te blijven zitten terwijl er beneden van alles te doen is.” Peter neemt dan ook deel aan activiteiten en vindt het een pré dat men er ook de mogelijkheid heeft om te eten.

Op de vraag of Peter al over zijn toekomst heeft nagedacht is hij eenduidig: hij verwacht hier dus oud te worden. Zijn kinderen hoeven niet voor hem te zorgen. Op dit moment staat hij nog volop in het leven en geniet van iedere dag.