Herkennen, laten zien, beleven!

Hip Ambacht presenteerde tijdens de Open Monumentendag 2014 haar eerste Experience. Het concept bleek een enorm succes. Inmiddels hebben we diverse experiences gelanceerd. De verschillende experiences weten op bijzondere wijze cultureel erfgoed onder de aandacht te brengen. Dankzij hypermoderne technieken, denk aan 3D-cameratechnieken, hologrammen en projection mapping, kunnen bezoekers deelnemen aan historische momenten en wordt het verleden tastbaar gemaakt.

Overzicht


Verborgen schilderijen Experience

Ontdekt u ze?

Exp-verborgen

Wat stond er afgebeeld op de verloren schilderijen van Vincent Van Gogh? Door een verhuizing blijft een aantal van Vincent’s schilderijen achter in Breda. Na jaren op zolder te hebben gestaan, wordt uiteindelijk een deel vernietigd en een ander deel verhandeld. Bewoners van Breda wordt gevraagd een interpretatie van zo’n verloren schilderij te maken. In deze interactieve installatie spelen hun schilderijen een rol.

Door met een blank schildersdoek door een lege ruimte te lopen, worden schilderijen van Van Gogh zichtbaar gemaakt. Tussen de bekende werken ontdekt u de ‘verloren’ schilderijen. Deze interactieve installatie was te zien in het Van Gogh pop-up museum tijdens ‘Winter’s Breda Cultureel’.

Heb jij dat nou ook Experience

Heb jij dat ook, dat iemand zei dat hij verliefd op je is?

Exp-hebjijdatook

Deze interactieve theater performance was voor het eerst te zien tijdens ‘Winters Breda Cultureel’. Een acteur vertelt op geanimeerde wijze een verhaal op basis van kunstschilder Vincent van Gogh. Objecten uit het verhaal komen via geprojecteerde animaties magisch tot leven.

Imagination Lab is verantwoordelijk voor concept, animaties & regie, Stichting Cultuurbehoud Breda schrijft het verhaal, Renie Lamers verzorgt de tekeningen en Joop van Bel is verantwoordelijk voor het bord en acteurs. Voor het eerst te zien in de Grote Kerk van Breda tijdens ‘Winter’s Breda Cultureel’.


Paardentram Experience 1.0

Op reis met een historische paardentram.

Exp-paardentram

Door middel van moderne digitale technieken is een historische paardentram, die tussen Breda en het Ginneken reed, tot zeer kleine proporties teruggebracht. In de paardentram kunt u studenten van Tessenderlandt zien acteren in kleding uit begin vorige eeuw. Rijdt u een stukje mee?

In de Waalse kerk werd de experience voor het eerste gepresenteerd tijdens de Open Monumentendag. Een honderden jaar oude omgeving en moderne technische tools maken verleden, heden als toekomst tastbaar. Als deelnemer verschijnt u als hologram in de tram.

In samenwerking met Imagination Lab, Open Monumentendag (Gemeente Breda), Tessenderlandt en het Radius College kwam deze experience tot stand. Breda’s erfgoed wordt met deze experience op boeiende en interactieve manier onder de aandacht gebracht.

Vincent van Gogh Experience

Neem plaats aan de tafel van de aardappeleters.

Exp-vangoghexp

Op wel heel bijzondere wijze wordt De Aardappeleters, één van de meest bekende schilderijen van Vincent van Gogh, tot leven gebracht in de Vincent van Gogh experience. Door middel van 3D-cameratechnieken wordt een eigentijdse interpretatie van cultureel erfgoed opnieuw onder de aandacht gebracht. Moderne technieken en historie komen zo samen in een bijzonder project.

Studenten van Tessenderlandt hebben onder begeleiding van Imagination Lab de aardappeleters nagespeeld in een Brabants wevershuisje. De afdeling bouw en interieur zorgde voor het nodige laswerk. Leerlingen van het Radiuscollege maakten een ‘making of’. Krachten werden gebundeld en zo ontstond een prachtig resultaat dat voor het eerst te zien was tijdens de Cultuurnacht Breda op vrijdag 23 januari 2015. De aardappeleters zijn echter nog niet compleet, daarom nodigen we u graag uit om een vorkje mee te prikken…

De experience is populair en o.a. te beleven geweest op:
– Dutch Design Week: Living Lab
– Dutch Design Week: NatLab Strijp-S
– Red Hair Days Breda
– Kick-off Brabantse Erfgoedprijs
– ITB beurs Berlijn, Holland promotie
– ART-Breda
– Opendagen diverse scholen
– Workshop International School Breda
– Bedrijfspresentaties
– Open Monumentendag
– Cultuurnachten
– Van Gogh Huis Zundert
– Nieuwe Veste


Boek uw eigen experience. Aan uw school of bedrijf kunnen de verschillende experiences een unieke bijdrage leveren. Een experience kan ingezet worden binnen een lespakket of workshop maar ook ter promotie van of tijdens evenementen. Een bijzondere manier om aan de slag te gaan met het verleden en de toekomst, leerzaam en interactief. Ideaal voor teambuilding of een verdiepingsworkshop. Wij hechten belang aan maatwerk en kijken samen met u naar de mogelijkheden. We horen het graag als u vragen heeft. Info en boekingen 076 5154 324 of mail naar info@cultuurbehoudbreda.nl


Paardentram Experience 2.0

Hop on and enjoy.

Exp-paardentramv2

In de eerste versie van de ‘Paardentram Experience’ staat u als reiziger nog voor een groen scherm, op deze manier konden wij u losmaken van de achtergrond. Door het toepassen van een speciale 3D-cameratechniek maakt het het groene scherm overbodig. U kijkt naar de presentatie, wordt opgepikt door de camera, automatisch losgesneden en in beweging verschijnt u in de tram als miniatuur. Bij het opsteken van een hand start u de experience, have fun! Ervaar deze experience in pop-up expo “Welkom in de Wereld van Van Gogh”.

I Like to Move it Experience

Het mysterie van de vergeten kisten met schilderijen.

Exp-ilike

Het mysterie van de vergeten kisten met schilderijen en prenten van Vincent van Gogh. Stap terug in de tijd en neem deel aan dit uniek Bredaas verhaal in de “I Like To Move It Experience”.

We maken in deze opstelling gebruik van “Forced Perspective”. Het kleine schilderij van 20 cm en de verhuizer van 50 cm hoog staan dicht bij de camera en zijn dus groot in beeld. Jij als deelnemer staat weer ver van de camera en bent zodoende klein in beeld. Dit alles gecombineerd met een live beeld van een verhuiswagen-maquette maakt het verhuisplaatje compleet. De digitale ansichtkaart als herinnering kunnen bezoekers via Facebook downloaden. Deze interactieve installatie was te zien tijdens Open Monumentendag en in de Grote kerk van Breda tijdens ‘Winter’s Breda Cultureel’.


Denkend aan Brabant Experience

Bewaren, ruilen of weggooien?

Exp-denkend

Vincent van Gogh vertelt over zijn herinneringen aan Brabant. Om het publiek bij evenementen op een pakkende manier te bereiken en te raken hebben we ervoor gekozen het verhaal van verdwenen Van Gogh schilderijen te vertellen via een speciale hologram techniek: Pepper’s Ghost. Voor de start van Van Gogh wandelingen waar geen gebruik kan worden gemaakt van de hologram opstelling is het hologram teruggebracht naar een video om op tv te tonen.

(B)engel van Breda Experience

Een bijzonder stadswapen.

Exp-bengel

Het thema van de Open Monumentendag 2016 was Iconen & Symbolen. Daarmee werd verwezen naar beelden en tekens met een bijzondere extra betekenis. Ga staan en wordt het stralende middelpunt in hét icoon van Breda: het stadswapen van Breda.

Ook een Bengel worden?! Ervaar deze experience in pop-up expo “Welkom in de Wereld van Van Gogh”.