Studies van aardappelen, grove boerenhanden, karakterkoppen en
liefdevol verzamelde vogelnesten. Wat denk jij? Creëer het nu zelf!

Oproep schilder, exposeer en win!

Wat te doen?

1. Haal een gratis schildersdoekje in het Begijnhof, Catharinastraat 23.
2. Teken of schilder wat Vincent volgens jou geschilderd heeft.
3. Lever je kunstwerk weer in in het Begijnhof; voorzien van naam en e-mailadres.

Speciale Expositie

Wij gaan de werken voor jou exposeren tijdens ‘Winters Breda’! Tot 20 december in
etalages in de stad en van 20 tot en met 28 december in Huize van Wijngaerde aan de Catharinastraat 7-9. Op 29 en 30 december verhuizen de schilderijen naar de Grote Kerk waar ze een rol zullen spelen in de ‘Pop-up museum experience’! Tijdens de cultuurnacht op 22 januari 2016 worden de werken opnieuw tentoongesteld in Huize van Wijngaerde, met als klapper: de prijsuitreiking voor het meest inspirerende ‘verloren’ doek.

Info & inleveren

Stichting Cultuurbehoud Breda
Catharinastraat 23
4811 XE Breda
info@cultuurbehoudbreda.nl


De verloren schilderijen

Na de plotselinge dood van de vader van Vincent van Gogh verhuist zijn moeder, met zus Lies en broer Cor, in 1886 naar Breda, in de buurt van tante Cornelie en oom ‘Cent’. Vincent’s kisten met schilderijen verhuizen mee. Deze worden opgeslagen op de zolder van verhuisbedrijf Janus Schrauwen. Wel 60 schilderijen, 150 losse doeken, 80 pentekeningen en tussen 100 en 200 krijttekeningen!
De kisten worden vergeten en 17 jaar later, in 1903, verkoopt Schrauwen alles aan Couvreur. De schilderijen komen terecht in de kelder, behalve de naaktstudies; die wil zijn vrouw niet in huis hebben. Deze gaan naar de papierfabriek in Tilburg om te worden vermalen. De overige werken worden in de loop der jaren geruild tegen een biertje of voor een paar dubbeltjes verkocht op de markt. Wat zou jij doen? Bewaren, weggooien of ruilen?