“Je moet bezig blijven. Op die manier word je vanzelf oud”

– Ida Verwijs –

Ida Verwijs is een vrouw van 84. Een leeftijd die je haar op het eerste gezicht niet zou geven. Ook zij bezoekt iedere week ’t Houwke om kaarten te maken op dinsdagochtend. Ze woont nog zelfstandig in de Doenradestraat via woningbouwvereniging Laurentius. Haar man is vijf jaar geleden overleden. Op dat moment had ze ruimte over en besloot ze haar buurman in te schakelen die haar appartement heeft verbouwd.

Ida is ondanks haar leeftijd nog erg actief. Ze doet nog alles zelfstandig. Van boodschappen doen tot schoonmaken. “Je moet bezig blijven, lekker actief.” Ze is via via bij ’t Houwke gekomen. “Anders ben ik ook maar de hele dag alleen, dat is toch ook niet leuk.”

Ida komt uit Groningen en is de helft van een tweeling. Ze heeft maar liefst twaalf broers en zussen. Voor de liefde is ze naar Breda verhuisd. Samen met haar man heeft Ida twee kinderen waarvan er één nog in Breda woont. Ze wilde graag een groot gezin, maar was 29 toen ze trouwde en haar man 31. “Je wilt toch geen oude man als vader hebben,” was de reactie van haar man toen Ida aangaf stiekem een groot gezin te willen stichten. Voor ons opmerkelijk, omdat het tegenwoordig een normale leeftijd is om pas op die leeftijd aan kinderen te beginnen.

Toen Ida twintig was mocht ze pas uit huis. “Alle handen moesten meehelpen.” Ook al wilde ze graag studeren om verpleegster te worden, ze bleef thuis om haar moeder te helpen. “Je moet geen medelijden hebben met jezelf, maar iets voor een ander doen.”

Dan valt het gesprek opeens op het stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Na een discussie besluiten de dames dat ze niet gaan stemmen. “Het heeft toch geen zin. Op wie moeten we dan stemmen? Door wie worden we gehoord?” Interessant voor ons om te horen, maar gelukkig zijn we tevreden met het afnemen van dit interview. Het is mooi om te zien dat een vrouw van 84 nog volop in het leven staat.