“Doe waar je zin in hebt, een beetje kaarten, beetje biljarten, beetje vervelen”

– de heer Huijbregts –

De heer Huijbregts is de lolbroek van de drie. Ook hij is altijd te vinden bij de biljarttafel, achter in de hoek in ’t Houwke. Gezellig drinken we een bakje koffie en nemen we het interview af. Meneer is niet zo’n prater, maar maakt vooral grapjes.

De heer Huijbregts woont zelfstandig in een appartement, 500 meter van ’t Houwke. Hij woont 6 hoog in een grote flat. “Zo kunnen ze niet binnen komen om in te breken, tenzij ze hun nek willen breken.” Het wonen bevalt hem heel goed, hij woont er nu ruim tien jaar. Meneer is halverwege de 70 en woont zeer zelfstandig. Hij komt regelmatig naar ’t Houwke om gezellig te biljarten met de mannen.

Wanneer we aan meneer vragen wat er beter zou kunnen binnen ’t Houwke, zegt hij lachend “Ja, liever niet betalen voor het biljarten. Want ik heb maar een AOW.”

Eerst woonde meneer in een rijtjeshuis te Breda. Dat beviel hem altijd prima. Zijn huidige woonsituatie bevalt hem ook prima, “afgezien van die hoge huur!.”

Wanneer we verder onze vragen stellen, wordt duidelijk dat meneer niet bepaalt op de hoogte van de veranderingen binnen de zorg. “Ik heb geen flauw idee hoe dat allemaal zit.” We hebben de situatie ongeveer uitgelegd en zijn toen verder gegaan met de vragen. Zijn vader was 32 toen hij overleed. Zijn moeder is 84 geworden, en zijn halfbroer heeft altijd de nodige zorg op zich genomen. Verder was zijn moeder ook niet erg zorgbehoevend en ging het haar altijd prima af. Van veranderingen in de zorg merkt meneer niet veel, en hij houdt zich er ook niet zo mee bezig.

Later zou de heer Huijbregts niet terug willen vallen op zijn kinderen. Zijn kinderen wonen wel allemaal in de buurt, maar hij is een voorstander van professionele zorg. Hij hoopt dat hij altijd zelfstandig zou kunnen blijven wonen, want het lijkt hem maar niets om in een bejaardentehuis te belanden. “Doe waar je zin in hebt. Beetje kaarten, beetje biljarten, beetje vervelen.”

Vroeger was er meer ouderlijk gezag, vertelt meneer. De jeugd krijgt een grote mond. Vroeger had je te luisteren naar je ouders, maar dat werkt nu niet meer zo.

“Ik wil wel geraniums, maar alleen plastieken, ik ben allergisch voor bloemen.”

wp rocket nulled