“Het kan zo met je gebeurd zijn. Maar daar heb ik nog niet over nagedacht”

– de heer Dijkers, vrijwilliger –

Sinds acht jaar woont de heer Dijkers zelfstandig. Daarvoor heeft hij altijd bij zijn ouders gewoond in Breda. Zijn moeder is tot haar 85e zeer actief geweest. Ze wilde dan ook het liefst alles zelf doen. De heer Dijkers heeft een broer. Die is getrouwd en heeft wel kinderen en zelfs zeven kleinkinderen. Met zijn broer heeft hij goed contact, net als met diens kleinkinderen. Sinds mei 2012 heeft meneer Dijkers hulp in de huishouding. Dezelfde hulp als die van zijn ouders.

Het wonen in Breda is voor hem niet heel erg veranderd. Toch waren er vroeger meer volksbuurten in Breda, waar men gerust met elkaar in de tuin zat te kletsen. Dat zie je nu niet meer. Voor hem was het in dat opzicht dan ook geen grote omschakeling om in Heusdenhout te gaan wonen.

De heer Dijkers heeft altijd bij Super de Boer gewerkt, tot deze werd overgenomen door de Jumbo. Vanaf dat moment zat hij zonder werk. Een uitkering ontvangen is moeilijker dan hij aanvankelijk dacht. Hij bleef dan ook solliciteren, maar voor andere supermarkten was hij te duur. Hij kon eventueel bij de Jumbo in Veghel aan de slag, maar zonder rijbewijs was dit een onbegonnen zaak. Hij baalde ervan dat hij zonder werk zat, maar vond het uiteindelijk wel goed. Uiteindelijk is hij vrijwilligerswerk bij ’t Houwke gaan doen. Hij zorgt dat de zaal wordt ingericht voor de verschillende activiteiten. Op de vraag waarom hij bij ’t Houwke is gaan werken, antwoordt hij een paar dingen: “Om iets om handen te hebben, om drie keer per week ’s avonds mee te kunnen eten en voor het sociale aspect.” Hij heeft het dan ook naar zijn zin hier.

We vroegen de heer Dijkers hoe hij zijn toekomst ziet wanneer het zelfstandig wonen niet meer zou gaan. Daar heeft hij eigenlijk nog nooit over nagedacht, hoewel het zo met je gebeurd kan zijn natuurlijk. Hij vertelt wel dat hij sinds hij zelfstandig woont meer kleine kwaaltjes heeft gekregen. Er wordt hem ook regelmatig gevraagd waarom hij niet bij ’t Houwke wil wonen. Hierop geeft hij aan dat hij nu prima woont en het juist fijn vindt voor de afwisseling. Hij woont op zes hoog, maar pakt als het even kan altijd de trap.

Mooi om te horen was dat zijn broer de laatste keer wel aangaf dat hij wil praten over wanneer het bijvoorbeeld met meneer Dijkers niet meer zou gaan. Stel hij zou dementerend worden, dan zou zijn broer wel graag de ‘curator’ willen zijn van meneer Dijkers op financieel gebied. Hieruit kunnen we concluderen dat ook al woont meneer Dijkers zelfstandig, er zijn nauwe contacten die hem in de gaten houden en om hem geven.