“Verbeter de wereld, begin bij jezelf”

– Beppie Heusdens –

Het appartement van Beppie is rommelig en de muur hangt vol met foto’s en brieven van familie en vrienden. Een Roemeense vrouw is bezig met opruimen. We gaan in de bank zitten en er wordt ons iets te drinken aangeboden. Het eerste wat Beppie ons vraagt, is of wij Dick Swaab kennen. Ze trekt een groot boek uit de kast en raadt ons aan om het te lezen. Dick Swaab – Wij zijn ons brein. “Ik heb veel meegemaakt in mijn leven.“

Beppie is geboren op 5 september 1928 te Rotterdam. Ze heeft een broertje en een zusje. Haar vader was een bouwvakker. Ze heeft de bombardementen meegemaakt. In het huis hadden ze geen eigen douche en de kinderen werden gewassen in een teil. In 1952 is Beppie getrouwd. Ze kreeg toen van haar ouders een wringer. “Ik heb eerbied voor mijn ouders.“ Ze heeft een miskraam gehad en is later gescheiden van haar eerste man. Later heeft Beppie een andere man gehad, maar daar is ze niet mee getrouwd geweest. “Eén keer trouwen is genoeg.“

Later is Beppie naar Brabant verhuisd, vanwege haar zus. Haar zus was namelijk getrouwd met een Brabantse. In 2005 stierf haar man, en sinds 2006 woont Beppie in de Grote Houw. Het wonen bevalt haar uitstekend. Beppie gaat regelmatig gezellig koffie drinken in ’t Houwke en vindt het belangrijk om anderen af en toe geestelijk bij te staan. Ook maakt ze regelmatig gebruik van de deeltaxi. Beppie is erg tevreden met de zorg. Als ze de zorg een cijfer moet geven, geeft ze het een dikke 10. “Ik vind dat ze me verwennen.“ Van de AOW kan ze alle zorg financieren. Ze is tevreden met deze woonsituatie, en hoeft niet ergens anders te wonen. Ze ziet de Grote Houw dan ook als haar ideale laatste woonvertrek.

Toen de ouders van Beppie ouder werden, kon ze niet voor ze zorgen. Beppie werkte zelf de hele week. Moeder was altijd een beetje ziek en heeft een tijd in een verpleegtehuis gelegen. Verder heeft de zus van Beppie de zorg op zich genomen.

Beppie heeft zelf geen familie meer zegt ze. Daarom is ze aangewezen op de hulp die ze krijgt en op wat ze zelf nog kan binnen het huishouden. De zorg is ten opzichte van vroeger erg verbeterd, vertelt Beppie. “Vroeger hadden ze niks. Ouderen krijgen tegenwoordig veel meer.”

Beppie ziet zichzelf later niet in een verzorgingstehuis wonen, dat lijkt haar maar niks.