“De mensen hebben het hier gezellig met elkaar”

– Anonieme vrijwilligster –

Mevrouw is iedere woensdag in de catering aan het werk. Ze zet koffie en thee voor de mensen en maakt praatjes met de bewoners. Toen we aankwamen met de plantjes, bood ze direct aan om de standaard bedrukte potjes wat op te leuken. “Even de crea-bea uithangen.”

We vragen of ze tijd en zin heeft om even het interview met ons af te nemen. Mevrouw vindt het prima, ze zou wel liever anoniem blijven en niet op de foto willen. Hier houden wij rekening mee, en we beginnen met onze eerste vraag.

Mevrouw merkt veel aan veranderingen binnen de zorg. Het wordt vooral veel duurder en ze is het hier niet mee eens. Naast ’t Houwke doet mevrouw ook nog vrijwilligerswerk in een verzorgingstehuis waar ze veel merkt van de bezuinigingen. Ze helpt mee tijdens de activiteiten en ze merkte op dat de activiteitenbegeleiding steeds meer zorgtaken op zich kregen. Hierdoor is er minder tijd om activiteiten te organiseren, en komt deze taak steeds meer bij de vrijwilligers te liggen. Dit is volgens mevrouw echt niet oké, omdat je die verantwoordelijkheid niet bij vrijwilligers kunt leggen. “Er moeten activiteiten georganiseerd worden, anders zitten de ouderen straks écht achter de geraniums.”

Volgens mevrouw zouden ze verzorgenden minder taken moeten krijgen, zodat ze meer tijd overhouden. Tegenwoordig hebben ze niet eens tijd meer om een babbeltje te maken of moeten ouderen wachten op het toilet om geholpen te worden. Mevrouw vindt dit te belachelijk voor woorden.

Zelf hoopt mevrouw later te wonen waar ze nu woont, gewoon zelfstandig en zonder hulp. Als ze kijkt naar haar ouders is ze blij dat ze niet voor ze hoeft te zorgen. Haar ouders zijn in de 80 maar leven nog geheel zelfstandig en gaan elke dag nog op pad.

Door het vrijwilligerswerk in ’t Houwke en in het verzorgingstehuis is het beeld van mevrouw over ouderen veranderd. “Door het werk zie ik hoe het ook kan zijn. Ik zie mensen die naar ’t Houwke komen om zich te vermaken. De mensen hebben hier plezier en veel gezelligheid met elkaar. Veel mensen weten dan ook niet dat dit soort plaatsen bestaan, waar ouderen bij elkaar komen om zich te recreëren. Ze zitten heus niet allemaal achter de geraniums. En dat moeten ze ook zeker niet doen, want het is voor niemand goed om alleen thuis te blijven zitten.”