Winters Breda – Cultureel 2015 was een succes! We hebben genoten, en met ons vele anderen. Bedankt iedereen, voor het meehelpen of meedoen. Klik op onderstaande linkjes voor een samenvatting in foto’s.

Ga naar het fotoalbum: Winters Breda – Cultureel »
Ga naar het fotoalbum: I Like to Move It Experience DINSDAG »
Ga naar het fotoalbum: I Like to Move It Experience WOENSDAG »Programma Winters Breda CultureelDit jaar pakt Breda uit tijdens de wintermaanden! Het resultaat is Winters Breda, een maand vol activiteiten in de binnenstad en een samenwerking in de stad Breda waar we trots op zijn. Naast de kerstmarkten-, mannen en borrels is er tijd voor inspiratie, bezieling, reflectie en heroriëntatie. Laat u meeslepen in de maand december door Winters Breda in Van Gogh stijl met Winters Breda – Cultureel.

Voor Vincent is de schilderkunst zijn godsdienst: ‘Ik wilde dat er een godsdienst bestond, die ons zodanig troostte, dat we ons niet schuldig en ongelukkig meer voelen…’
Laten we deze winter samenkomen in kunst en cultuur!

Klik hier om jouw persoonlijke programma vorm te geven of download hier het volledige programma en de plattegrond van Winters Breda Cultureel.

Huis van Wijngaerde

HuisvanWijngaerde

Pop-up Museum Vincent van Gogh

Een stijlkamer, experiences, workshops, het maken van een van Gogh selfie en de expositie VINCENT VINCENT VINCENT maken van dit huis 10 dagen een wondere wereld rondom de familie Van Gogh. Van 1822 tot 1833 woont dominee opa Vincent Van Gogh met zijn vrouw en hun 12 kinderen in Huis van Wijngaerde. De familiebanden zijn intens. “Veel, wel heel veel tantes” zucht zus Lies.

MOTI

MOTI

Boekkunst ‘Binding with Van Gogh’

Boekkunst ‘Binding with Van Gogh’
Een expositie van ruim 20 handboekbinders van de opleiding Boekkunst aan de Academie
Berchem in Antwerpen waar ambacht en kunst samengaan. Anna Carbentus, Vincents
moeder, komt uit een kunstzinnige familie. Haar vader Willem, Vincents opa, mag zich
‘Koninklijk boekbinder’ noemen. De eerste grondwet is door hem ingebonden. Anna kan net
als haar zoon Vincent goed schrijven : “Ik maak alvast een woordje klaar.”

Bibliotheek

Bibliotheek

Stap in het interactief schilderij ‘de Aardappeleters’

Prik een vorkje mee. Opeens sta je tussen de beroemde aardappeleters, naast de zwangere
Gordina de Groot. In 1855 schildert Vincent zijn beroemde schilderij in Nuenen. Vele studies van werkhanden, boeren karakterhoofden en knoestige aardappels zijn hieraan voorafgegaan.


Breda’s Museum

BredaasMuseum

125 Variaties op Van Gogh

De Top125 van de schilderwedstrijd met 125 variaties op Van Gogh. De gemeenschappelijke deler: de natte techniek. Waar Kee Vos, Vincents nicht en ware liefde, ooit tegen hem riep “Neen, nooit nimmer”, is zij verrukt als zij in 1903 op een expositie van Vincents werken in Rotterdam veel uit zijn Brabantse periode herkent.

Kersthuis Barones

kersthuis

Kunst en Cultuur in Barones

In het prachtig versierde kersthuis is genoeg ruimte voor kunst en cultuur. Interactief theater en Alumni Sint Joost tekenen van Gogh.

Grote Kerk

GroteKerk

Vincent van Gogh Experiences 2015

Breda sluit het Van Gogh jaar af met een tweedaags evenement in de Grote Kerk. Met oa. de HIP Ambacht experiences, Natuurbeleving van het Breda’s Museum, interactieve Van Gogh animaties, de Van Gogh app, theater en de expositie van de verloren schilderijen zoals ingevuld door Bredanaars. “Alleen de kerk vind ik heel mooi”, schrijft Jo Bonger in maart 1889, kort voor haar huwelijk aan haar aanstaande echtgenoot Theo van Gogh.

‘Hoezeer ik naar Kerstmis verlang, ik kan het U niet zeggen’
Vincent van Gogh

Kerst bij Vincent thuis

Wekenlang galmt de voorkamer van de pastorie van Vincents vader van Bijbellezingen, kerstliedjes en het rinkelen van koffiekopjes als leden van de kleine gemeente samenkomen bij de versierde haard. Onder leiding van moeder Anna wordt een enorme kerstboom met gouden en zilveren knipsels, ballonnen, fruit, noten, snoepgoed en tientallen kaarsen versierd. Cadeaus voor alle kinderen van de pastorie, niet alleen die van de dominee, worden rond de boom opgestapeld. Geen feest is compleet zonder het geven van zelfgemaakte cadeaus. Bij de warmte van de haard in de achterkamer wordt iedere Kerstmis afgesloten met een verhaal van Dickens. Bron: Vincent van Gogh, de biografie, Steven Naifeh en Gregory White Smith.

Illustraties op deze pagina: Renie Lamers illustratie.