Bezoek in en rond het gebouw De Teruggave, het oude belastingkantoor van Breda, de exposities ‘Foods & Boots’, ‘Waterpret in Breda begin twintigste eeuw’ over de militaire zwemkom, Het Kosteloze en ‘t Ei en de presentatie ‘Gebreide badpakken – Daar zit rek in’

. RONDLEIDINGEN IN EN ROND DE TERUGGAVE
Het oude belastingkantoor. Laat je rondleiden in en rond het gebouw De Teruggave door de Junior City Guides van Tessenderlandt.

Aanvang rondleidingen 12.00/13.00/14.00/15.00/16.00 uur. Naast deze exposities kan de bezoeker genieten van:

. BOUW JE EIGEN MONUMENT
‘Ik wil meedoen’ draagt tijdens Open Monumentendag Breda graag een steentje bij. Jonge bezoekers krijgen op zaterdag 8 september de kans om hun eigen monument te bouwen. De steentjes die hiervoor worden gebruikt zijn gemaakt door de deelnemers van Ik wil meedoen in Talentenfabriek De Faam. ‘Ik wil meedoen’ is het resultaat van netwerkgericht denken. Centraal staat het brede programmatisch aanbod, dat diverse organisaties gezamenlijk aanbieden. Het uitgangspunt is de mogelijkheid en kracht van burgers met een ondersteuningsvraag.

. FILM “TAKE ME TO THE SEA”
Ontroerende verhalen van vluchtelingen
In de film TAKE ME TO THE SEA (14 minuten) krijgen zeven nieuwe Nederlanders, die gevlucht zijn voor oorlog en dictatuur, ‘een gezicht en een stem.’

In september 2017 begonnen 12 Nederlandse statushouders, afkomstig uit Syrië en Eritrea, aan een training storytelling. Het idee hierachter was het verbeteren van de Nederlandse taal. Zij leerden hun vluchtverhaal vertellen en zich te presenteren voor publiek. Zeven van de 12 deelnemers deden daarna mee aan het film- fotoproject TAKE ME TO THE SEA.

De vragen die gesteld worden zijn; waarom ben je weggegaan, wat heb je achtergelaten, hoe ben je hier gekomen en wat zijn je ambities en toekomstdromen. Deze vragen leiden tot persoonlijke, poëtische teksten. Ze gaan over verlies en verdriet maar ook over verlangen en hoop. De portretten die gefilmd zijn aan zee geven blijk van pijn maar ook van hoop op een nieuwe toekomst. De zee staat symbool voor ondergang, afscheid en van een nieuw begin.

De film Take Me To The Sea is gemaakt door Liesbeth van Well en onderdeel van de gelijknamige tentoonstelling met fotografie van Marianna Geraci.

. DEMONSTRATIES SCHERMEN
Foods & Boots, leven van en voor het leger, neemt je in de Teruggave (oude belastingkantoor) mee naar sport, spel en vertier van Jan Soldaat. De Gasthuisvelden heeft in het verleden verschillende miltiaire functies gehad. Het diende als schootsveld, exercitieterrein en kazerne. Schermen, zwemmen en muziek staan in de spotlight.

. DE BREDASE GARNIZOENEN GEVOED – DOOR FRANK NUSSELEIN
De Bredase Garnizoenen Gevoed door Frank Nusselein. Als garnizoensstad heeft Breda een rijke voedingsmiddelenindustrie ontwikkeld wat nu heden ten dage geheel verloren is gegaan.
Inspecteer de manschappen van weleer waar de Foods & Boots zich manifesteren zoals bierbrouwerij De Drie Hoefijzers, de Kwatta en de diverse conservenfabrieken.
Het kadettencorps van de KMA en militairen in camouflage tenue, allen te samen. Zo’n 370 man geven acte de présence geïnspecteerd door de hoogste militaire
gezagsdragers van dit moment.

. COLORIGINALS
Ingekleurde oude prenten door Gerard Kamp. Gerard Kamp van Coloriginals zet historische beelden met gevoel en vakmanschap in kleur.

“Het digitaal bewerken van de foto’s is een monnikenwerk. Het vraagt engelengeduld, opperste concentratie en verbeeldingskracht. Elke toets en elke tint vereist aandacht en nauwkeurigheid. Ik bedenk me soms hoe het zou zijn in zo’n omgeving rond te lopen. De kleuren, geuren en de klanken op straat, het dialect dat werd gesproken. Door de oude beelden te retoucheren en in kleur te zetten, komt die tijd dichterbij. Beelden uit de tijd van zwart-wit fotografie, maar nu in een couleur locale. Alsof je op een aangename manier op het verkeerde been wordt gezet. De foto’s trekken jou als kijker het kleurrijke verleden in.”
www.coloriginals.nl

. BREDASCHE MARS
het Bredase volkslied
Drummer Mark van Reusel speelt de Bredasche Mars; het Bredase volkslied.